logo
Geïnteresseerd? Waarom niet bellen!
We komen met alle plezier uw koffie proeven terwijl we met u bespreken wat u aan ontbelemmeren heeft.
Bel ons!
Rob: 06 - 543 043 99
Frans: 06 - 4630 2760
 

Kijkje in onze keuken

Alle gekheid op een stokje

Belemmeringen zijn ons aangrijpingspunt.

Voorbereiding

In de voorbereiding beginnen we altijd met de vraag: „Wat zijn de belangrijkste belemmeringen?“. Daarvoor hebben we uiteraard mensen uit uw organisatie nodig, dus we praten en luisteren.

Dat leidt tot een gevarieerd, interactief plan van aanpak dat we vooraf met u bespreken.

Het ontdekken van de belangrijkste belemmeringen geven we dus veel aandacht.

Uitvoering

Niets is wat het lijkt. Vaak blijkt tijdens de opdracht dat een andere belemmering bepalender is dan de belemmering(en) die we aanpakken. Dat is veelal omdat uw medewerkers in deze setting op een andere manier naar hun werk gaan kijken. Flexibiliteit betekent dat we á la minuut het programma aanpassen en de ’te behandelen’ belemmering vervangen door de andere belemmering.

Evaluatie

In de evaluatie bespreken we met u de behandelde belemmeringen. Dat geeft handvatten voor het doorzetten van het ontbelemmeren. Uiteraard bespreken we ook andere belemmeringen die wellicht een keer aan bod zouden kunnen komen.

Niveau’s van ontbelemmeren

Individu

Belemmeringen kunnen individueel zijn. Dat wil zeggen dat ik, als medewerker, een belemmering heb die mijn productiviteit beïnvloedt. Ik kan deze zelf wegnemen waardoor bijvoorbeeld mijn werkdruk lager, en mijn productiviteit hoger wordt.

Team

Teams kunnen belemmerd zijn in hun samenwerking. Deze belemmeringen kunnen niet door een individu worden weggenomen, dat moet op team-niveau gebeuren.

Proces

Het kan ook zijn dat een proces belemmerend werkt. Stappen die overbodig zijn, onlogische overgangen, onduidelijke taken etcetera. Processen lopen veelal door de organisatie en beperken zich niet tot het niveau van individu of team en vergen derhalve een andere aanpak.

Een paar voorbeelden

Versnipperen

Onwillekeurig laten mensen zich veel onderbreken. Wij noemen dat versnipperen en behandelen dat in werkvorm waarna we uitgebreid in gesprek gaan over de vele versnipperaars. Versnipperen kost 10% tot 30% van de productiviteit en werkt nadelig op de kwaliteit van het werk.

Overbodige stappen

Is elke stap in het proces wel duidelijk? Waar dienen de stappen voor? Waar stokt het? We plaatsen het proces tijdelijk buiten de dagelijkse realiteit. Door creatief denken aan te sporen ontstaan nieuwe inzichten en processtappen. Omdenken avant la lettre!

Vergaderen

Vergaderingen worden veel ervaren als vervelend, demotiverend, inefficient en ineffectief. Dat belemmert organiseren en samenwerken aanzienlijk. Met een oefening laten we zien wat er verkeerd gaat en hoe vergaderingen onbelemmerd kunnen worden. Dit onderwerp neemt meer tijd in beslag.

Rol-onduidelijkheid

Wie wat wanneer, wie helpt daarbij, wie is verantwoordelijk? Vragen die in veel organisaties spelen en waardoor een proces vaak belemmerd wordt. Wild Garlic is geen procesontwerper maar leert deelnemers zelf processen te ontbelemmeren. We behandelen en oefenen het model met een voorbeeldproces.

Afspraken nakomen

Doe ik het goed of niet? Hoe kan ik verbeteren? Hoe kan ik collega’s aanspreken? Onduidelijkheid over presteren leidt tot belemmeringen in het team. We behandelen een eenvoudig en krachtig feedbackmodel waarmee deelnemers elkaar kunnen aanspreken (niet afrekenen!) op presteren.

Over-optimisme

Het is menselijke natuur nieuwe taken optimistisch in te schatten. Onze oefening is een eye-opener. Gevolg van over-optimisme is, dat het werk niet af komt tenzij het ten koste gaat van ander werk, met stress en problemen tot gevolg.

Conflicten

Zonder wrijving geen glans. Conflicten zijn onderdeel van het mens zijn en werken vaak verhelderend. Maar ze zijn niet altijd productief. Hoe zorg je dat ze geen belemmering gaan vormen? En wie is daarvoor verantwoordelijk? Over feedback, ``nicht ärgern, nur wundern`` en meer!

35 sec ?

Hoeveel tijd heeft u nodig om ons te bellen?

Rob: 06-54304399 | Frans: 06-46302760